ATEX-besturingskasten voor upgrade transportbaansysteem Primagaz

Primagaz Nederland B.V. - Zutphen

Voor het moderniseren van het transportbaansysteem van  Primagaz Nederland B.V. in Zutphen leverde ERIKS Econosto een reeks op maat ontworpen en gebouwde besturingskasten, voorzien van AirLINE ventieleilanden van het kwaliteitsfabricaat Bürkert. De besturingskasten voldoen in alle opzichten aan de veiligheidseisen voor systemen in een ATEX zone-2 omgeving.

Wereldmarktleider

Primagaz is een van de grootste leveranciers van propaangas in Nederland. Dit gas is in ons land de alternatieve brandstof bij uitstek voor verwarming en koken in huishoudens die niet op het aardgasnetwerk zijn aangesloten. Daarnaast wordt propaan gebruikt in de recreatieve en de agrarische sector, de bouw en de industrie. Primagaz maakt onderdeel uit van SHV Energy dat – met vestigingen in 27 landen op drie continenten – jaarlijks meer dan zeven miljoen ton gas levert. Daarmee is SHV Energy ’s werelds grootste onafhankelijke distributeur van propaan en butaan.

           

Modernisering vullijn

Bij Primagaz in Zutphen worden diverse soorten gasflessen gevuld. Daarnaast worden tanks die terugkomen van klanten geleegd en herkeurd. In de buitenlucht – onder een overkapping – worden de gasflessen vanaf speciale pallets ontladen en hydraulisch op transportbanen geschoven. Vervolgens worden ze geleegd en gecontroleerd, zodat ze in de vulhal opnieuw kunnen worden afgevuld. Na het afvullen worden de gasflessen aan de andere zijde terug op de transportbaan geplaatst om weer op de pallets te worden geladen. Al deze werkzaamheden vinden plaats in een gebied waarop de ATEX-eisen voor zone 2 van toepassing zijn.
 
"In het kader van de modernisering van een van onze bestaande vullijnen dienden de pneumatiek en de besturing van het transportbaansysteem dat de gasflessen door het productieproces verplaatst te worden vervangen", licht Erwin Hummelink, monteur bij de technische dienst van Primagaz, toe. "Een Siemens PLC zorgt voor de aansturing van de rollenbanen, de wissels en dergelijke, terwijl we voor de aansturing van I/O in het veld gebruikmaken van Profibus. In het veld bevonden zich al speciale Namur-sensoren die – vanwege de ATEX-zone – op laagspanning werken.Die wilden we niet vervangen. Maar we wilden ook geen signaalversterkers in het veld toevoegen om de signalen naar 24VDC te verhogen. Al met al best een uitdaging."

Oplossing op maat

Danciëlle van der Venne, Application Engineer Pneumatiek bij ERIKS: "Concreet kregen we van Primagaz de vraag om een voorstel te doen voor een ventieleiland met ventielen, uitgangen en laagspanningsingangen, aangestuurd door Profibus en ingebouwd in een besturingskast. 

 

Tijdens bedrijf moet de besturingskast kunnen worden geopend zonder dat het gehele systeem om veiligheidsredenen spanningsvrij moet worden. Samen met Bürkert zijn we in eerste instantie op zoek gegaan naar een ventieleiland dat kon worden voorzien van laagvermogen ingangsmodules en kon worden gecombineerd met een ventiel dat geschikt is voor cilinders van zowel kleinere als grotere diameters."

 
"De keuze viel op een 32-voudig AirLINE ventieleiland (type 8644) van Bürkert", vervolgt Van der Venne. "We hebben dit ventieleiland aangeboden als een compleet afgemonteerde, geteste en gecertificeerde unit in een ATEX besturingskast met kabelgoot en persluchtaansluitingen met schotdoorvoerkoppelingen. De besturingskasten zijn na een gedegen testafname bij Bürkert goedgekeurd en aan Primagaz geleverd."


     
 

Juiste gesprekspartner

Ten aanzien van de keuze voor ERIKS Econosto is Hummelink helder: "In vergelijking met concurrenten bood ERIKS Econosto ons een technisch goed onderbouwde oplossing. Bovendien werd gedurende het gehele traject onze indruk bevestigd dat we met de juiste gesprekspartner aan tafel zaten die onze vraag goed begreep. Wat tot slot in het voordeel sprak, was het feit dat Bürkert in haar hoofdvestiging in Duitsland de besturingskasten zelf kon bouwen en ze kon leveren inclusief het benodigde certificaat voor de ATEX-zone."

          

Linkedin Twitter Facebook Youtube Google+ Pinterest
Printen Email
Econosto